Einde van de dag

28 mei 2020

Beide jongens hebben zo hun rituelen bij het naar bed gaan. Zo wil Tim zijn knuffels in bepaalde volgorde op zijn bed hebben, nachtlampje moet aan en zijn gordijn moet net niet helemaal dicht zijn. Ook Daan heeft zijn rituelen; klimt zijn bed altijd in via het hoofdeinde, bepaalde knuffels naast zijn kussen en een nachtlampje aan.

Sinds een tijdje zijn de rituelen uitgebreid. We vragen de jongens naar het leukste, het zieligste en het stomste van die dag. Bij Tim kwam ook al snel het belangrijkste erbij. Ook papa en mama moeten deze vragen beantwoorden. Het maakt hun hoofden leeg om zo beter te kunnen slapen.

Behalve bij Daan. Elke avond controleren wij of hij wel echt gaat slapen. De laatste tijd betekent dit, dat we minimaal 3x naar boven lopen voordat hij echt slaapt. Dan zit hij op de grond met zijn lego te bouwen of heeft alle lego boekjes verspreid op zijn bed.

In een zoektocht naar een oplossing kwam ik de site http://www.joriekekroeze.nl tegen. Op haar site staan dagafsluiterkaarten.
Gevoelige kinderen hebben een intensere verwerking, wanneer het gaat om de prikkels die ze gedurende de dag op doen. Wanneer het lijf tot rust komt, gaat het brein dus nog even met al deze prikkels aan de slag.
Ze overdenken nog eens hoe het vriendje of vriendinnetje reageerde.
Denken nog even terug aan de juf die wat meer mopperde dan anders of maken zich zorgen om een familielid dat ziek is.
Het is handig om die gedachtenstroom wat te kaderen. Zo voorkom je dat de gedachten alle kanten opvliegen en het brein je kind letterlijk wakker houdt.

We merken dat deze vragen wat beter voor Daan werken. Het leukste, stomste en zieligste hoefde hij niet meer over na te denken. Bij deze vragen, vooral omdat we ze afwisselen, wordt hij weer aan het denken gezet.

Hij slaapt nog steeds niet meteen, maar ligt wel rustiger in zijn bed. Een eerste stap is gezet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s