Melatonine

1 juli 2020

Onze Daan is van geboorte af aan altijd vroeg wakker, lees tussen 5 en 6 uur. Sinds een jaar kampen we ook met het probleem dat hij ’s avonds moeilijk in slaap valt. Hij geet nu ook aan dat hij niet moe is.

We hebben al veel geprobeerd. Slaapkamer in tweeën gedeeld; speel en slaap gedeelte. Muren effen geschilderd, beloningssysteem…..Er kunnen veel oorzaken zijn voor slecht slapen. Spanningen, stress, maar ook lichamelijke klachten kunnen slapeloosheid veroorzaken.

Ook kan het ontstaan als het lichaam te weinig van het lichaamseigen hormoon melatonine aanmaakt. Melatonine wordt door de pijnappelklier in de hersenen gemaakt. Melatonine werkt op het waak-slaapritme. Als er weinig melatonine wordt aangemaakt, is het kind wakker. Als er veel wordt aangemaakt, is het slaperig.
De aanmaak van melatonine wordt geregeld doordat de hersenen kunnen inschatten wanneer het dag of nacht is (de biologische klok). De pijnappelklier maakt melatonine aan als de biologische klok dat aangeeft, maar ook als het minder licht wordt om het kind heen. Als het donker wordt, maakt de pijnappelklier melatonine aan. Hierdoor wordt het kind slaperig. Als het licht wordt stopt de melatonine-aanmaak. Vooral jonge kinderen hebben in het donker een duidelijke melatonineafgifte

Melatonine kan bij verschillende soorten slaapproblemen bij kinderen worden gebruikt. Bijvoorbeeld bij inslaapproblemen door hyperactiviteit. Ook kinderen met autisme hebben soms baat bij melatonine. Dus na overleg met de huisarts heb ik ook een doosje melatonine voor kids in huis gehaald.Gisteravond na het eten eerste pilletje…. nog even douchen… papa ik wordt zo moe…. snel naar bed. Papa nog ff douchen, daarna bij Daan gekeken; helemaal in slaap!
Vanmorgen kom ik beneden, zit Daan op de bank filmpje te kijken. En boos; “dat pilletje werkt helemaal niet…. ben nog vroeg wakker….”Hij heeft niet in de gaten dat hij hele nacht goed geslapen heeft.
Vond hem wel frisser uit zijn ogen kijken en een grote ratel aan verhalen vermorgen aan de ontbijt tafel. Hopelijk houdt dit effect nog even aan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s