Dyslexie

30 augustus 2020

Vanaf groep 3 wordt Daan al in de gaten gehouden wat betreft leesvaardigheid. Er zijn dan al genoeg aanwijzingen dat Daan wel eens dyslexie zou kunnen hebben. Hij krijgt vanaf groep 3 extra begeleiding met lezen. Er wordt alleen gemeld dat hij nu nog te jong is om op dyslexie te testen

Groep 4 gaan we op dezelfde voet door. En wordt ons verteld dat het beleid op school is om in groep 5 te testen op dyslexie. Alhoewel Daan vanwege het lezen groep 4 nog een keer over doet, blijft de school zeggen dat testen voor dyslexie pas in groep 5 plaatsvinden.

Tijdens de lockdown merken wij zelf dat zijn lezen en leesvaardigheid dramatisch slecht is. We besluiten contact op te nemen met de intern begeleider van school. Zij vertelt nu, omdat Daan diagnose autisme heeft, het niet door school mogelijk is om op dyslexie te testen en worden doorverwezen naar de Bascule. Een instelling voor kinderen met psychische problemen, trauma verwerking, maar ook dus voor dyslexie onderzoek. Ik had begrepen dat de school deze aanmelding ging doen, maar het nog wel een tijdje kon duren vanwege wachtlijsten.

Nadat wij vorige week met Daan bij de oogarts zijn geweest, had ik weer een reden om contact te zoeken met intern begeleider. Het is laatste keer dat hij naar de oogarts gaat omdat Daan zijn ogen stabiel blijven. Wel heeft hij een kleine leesafwijking. Mocht hij problemen hebben met lezen, zoals hoofdpijn dan is het aan ons als ouders, of wij een bril voor hem willen. Misschien heeft dit gegeven ook wel te maken met dyslexie, dus contact gezocht met intern begeleider. Het blijkt dus dat de school niet de aanmelding kan doen bij de Bascule. Wij moeten dit zelf doen, met een verwijzing van de huisarts erbij.

Onze huisarts werkt gelukkig in deze goed mee en na een telefoontje was de verwijzing geregeld. Meteen de Bascule gemaild. En dan krijgen we dit als antwoord;

Wij hebben de aanmelding van uw zoon in goede orde ontvangen.
Alleen wij kunnen uw aanmelding nu niet direct aannemen door besluitvorming van de gemeente.
Er is een opnamestop bij ons indien er een andere zorgverlener is die de zorg kan bieden waarvoor u aanmeldt.
De gemeente heeft hierin de regie en kan u hierin verder helpen. Indien er geen andere instelling is deze zorg kan bieden kan de gemeente besluiten een budgetgarantie af te geven voor zorg bij Levvel (vh de Bascule)en kunnen wij de zorg bieden waarvoor u aanmeldt.

Wij verwijzen u hiervoor naar het lokale jeugdteam.

Gelukkig hebben wij een contactpersoon bij de gemeente en hebben deze meteen gemaild. Weer een wordt vervolgd verhaal dus….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s