Nog een ass-er

15 september 2020

Rectificatie; inmiddels hebben we de onderzoeksbrief binnen en daarin staat, gelukkig, dat Tim toch type 1 ass heeft en geen type 2 zoals ik in mijn blog had geschreven.

Martijn en ik hadden een uitnodiging voor een advies gesprek, vanwege autisme onderzoek bij Tim.

Eerder was er verteld dat er wel kenmerken van autisme waren, maar niet voldoende voor de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS). Daarom is er aanvullend onderzoek gedaan. Het zogenoemde ADOS onderzoek. Dit heeft in onze vakantie plaatsgevonden. Hierna is Tim in het team besproken en hebben ze nog meer informatie bij school opgevraagd.

Vandaag dus de bespreking van de resultaten. Uit het onderzoek komen nu veel kenmerken naar voren om nu wel de diagnose ASS te kunnen stellen. Dit komt omdat er nu vooral getest is opde sociale interactie getest is. En hier laat Tim toch wel een afwijkend gedrag in zien.

Wat in het verslag niet te lezen was, maar wel benieuwd naar waren, is de type ASS. ASS is in 3 types te specificeren; type 1 vereist steun, type 2 vereist substantiele steun en type 3 vereist zeer substantiele steun. Daan en ik hebben beide type 1. De psycholoog waar we dit gesprek mee hadden moest het nakijken en zal het later nog officieel doorsturen, maar ze wist eigenlijk wel zeker dat Tim type 2 ASS heeft.

Wat betekend dat nu voor ons en voor Tim? Eigenlijk niets! Tim blijft Tim en onze liefde voor hem blijft het zelfde.

We krijgen opnieuw nu ook weer ouder psycho educatie aangeboden. Met meerdere ouders een soort cursus volgen om meer te begrijpen wat autisme in houd. Bij de diagnose van Daan heb ik dit al eens gevolgd en kwam er toen achter dat ik zelf ook wel heel veel kenmerken had 😉. Hopelijk kunnen we deze keer samen naar deze cursus gaan.

Daarnaast krijgen we thuisbegeleiding om beter met de regide kenmerken van Tim om te gaan en zijn woede beter te beheersen. En ook poli bezoeken voor ons, om goede handvatten aangereikt te krijgen. En voor Tim om voor hem duidelijker te maken welk gedrag wel gewenst is.

Maar natuurlijk geld hier ook weer dat er wachtlijsten zijn. Dus nog even geduld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s