psycho educatie

22 december 2020

Nadat Tim de diagnose ASS (autisme stoornis spectrum) heeft gekregen, kregen wij ook de vraag of we gebruik wilden maken van de psycho educatie. Ik heb de psycho educatie voor ouders al eerder gevolgd na de diagnose van Daan. En nadat ik ook een diagnose had, heb ik ook zelf een psycho educatie gevolgd. Maar ik wilde ook graag dat Martijn deze informatie zou krijgen, dus hiervoor aangemeld.

Vanwege de nog steeds geldende corona maatregelen was het lang niet duidelijk of en hoe de psycho educatie door zou kunnen gaan. We volgen nu de psycho educatie online. Wel heel duidelijk, maar je mist toch het contact met andere ouders.

De onderwerpen die zoal worden besproken zijn;

 • wat is ass
 • wat zijn de oorzaken
 • wat zie je aan je kind
 • wat gebeurt er in je hoofd van je kind
 • hoe wordt ass behandeld
 • hoe communiceer je met je kind
 • mentaliseren
 • structuur en vrije tijd
 • je kind belonen
 • kind negeren of straffen
 • hoe gaat het met het gezin

Bij elke module wordt er eerst informatie gegeven. Of via tekst en soms via een flimpje. Ook worden er voorbeelden gegeven van 2 verschillende gezinnen. En elke module wordt afgesloten met vragen. Vragen die betrekking hebben op Tim. Hoe wij bepaalde situaties ervaren. Of welke kenmerken wij bij Tim zien.

Tim zelf krijgt ook psycho educatie. Om te leren wat autisme is. Hij mag wel op de polikliniek komen. Samen met zijn begeleidster maakt hij dan de verschillende modules. Zodat zij ook meteen een goede uitleg kan geven.

Hierdoor hebben wij al een beter beeld van Tim gekregen. Wisten wij voor de diagnose nooit onze vinger er op te leggen wat er met Tim aan de hand was. Volgens zijn begeleidster Sanne kan je mij en Daan als PDD-NOS categoriseren en valt Tim meer onder klassiek autisme. We hadden al onze eigen ‘gebruiksaanwijzing’ voor Daan en dachten deze ook voor Tim te kunnen gebruiken. Helaas moeten we toch een hele nieuwe ‘gebruiksaanwijzing’ voor Tim gaan maken, bij hem werkt het toch allemaal net even anders. Vandaar dat het ook weer zoveel tijd en energie kost om weer op het zelfde niveau te komen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s