Thuis onderwijs

4 Januari 2021

Als allereerst voor iedereen nog de beste wensen! Wij hebben ondanks alles best een fijne kerstvakantie gehad. Hanneke had geen vakantie en moest zelfs de kerstdagen en met oudejaarsdag werken, maar Martijn had wel 2 weken vrij. De jongens al eerder vrij van school door de nieuwe lockdown. Op school al een andere sinterklaas dan anders. En door de lockdown geen kerst feest dit jaar op school.

De kerstdagen en oud&nieuw hebben we dan ook vooral met ons gezin doorgebracht. Ook zijn de jongens omstebeurt wezen logeren bij opa en oma. Toch een uitje in de vakantie als er door de lockdown geen andere uitjes mogelijk zijn. Ook hebben we het schoolwerk op een laag niveau laten doorgaan, zodat ze qua taal in ieder geval geen terug val zouden krijgen.

Vandaag dan echt weer de eerste dag van het thuisonderwijs. De jongens al voorbereid dat we vandaag weer aan de slag moeten gaan. Gelukkig ben ik altijd op maandag vrij. Even gezamelijk de week opstarten.

Tim had nog geen echte planning gekregen van school. Daan had al een serieuze planning. Deden we in de vakantie elke dag een uurtje, moest hij vandaag toch echt 2 uur aan de slag achter de laptop. Na 10 minuten was het al huilen. Een taalopdracht op tijd. Hij had wel alle opdrachten goed, maar niet binnen de tijd. De score is dan in het rood te zien en staat er ook nog jammer bij. Zie Daan dan nog maar eens te overtuigen dat hij het wel goed gedaan heeft…


Ook met thuisonderwijs merk je een groot verschil in zelfstandigheid tussen de beide jongens. Tim zit in groep 4 en kan het eigenlijk best zelf. Daan in groep 5 heeft daarentegen bijna continue begeleiding nodig. Voor het lezen van de vraag. Voor de uitleg van de vraag. Maar ook voor het doorzettingsvermogen. 30 minuten voor 1 opdracht is soms best lang.

Ook had Daan een microsoft Teams afspraak met zijn juf. Even ontspannen praten hoe de vakantie was en dat het allemaal nu toch even anders is dan normaal. De juf heeft weten te regelen dat de jongens op mijn werkdagen toch naar school mogen voor de noodopvang. En we hebben een chromebook van school kunnen ophalen voor Daan. Zo kunnen ze alletwee met een goede laptop aan het schoolwerk.

12 uur was de eerste ‘schooldag’ alweer klaar. Maar er stond nog meer op de planning. De logopediste van Daan gaat om 13.30 via Zoom bellen. Het eerste wat ze vraagt aan Daan of hij zijn oefeningen in de vakantie heeft gedaan. Daan is goud eerlijk en zegt dan ook dat we eigenlijk niet hebben geoefend. Vooral ik wordt er dan op aangesproken dat elke dag oefenen echt belangrijk is. Als volgende week blijkt dat we niet voldoende geoefend hebben, moeten we gaan praten wat we dan gaan doen….. Ik voel me altijd hierdoor erg aangevallen en toch ook verantwoordelijk. Ik kan er niet vanuit gaan dat een jongen van 9 zelf elke dag braaf zijn oefeningen gaat doen. Ze heeft hopelijk wel de gouden tip gegeven. Er zijn 5 oefeningen. Als we voor elke oefening een vaste plek vinden om deze oefening te gaan doen, gaat het straks misschien wel vanzelf. Dus nu de kinderen lekker aan het spelen zijn, volgt mijn ‘schooldag’. Ik heb de 5 oefeningen uitgeschreven en getekend en op de 5 plekken opgehangen. Hopelijk gaat het op deze manier echt makkelijker worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s