Als je grootste kracht ook je valkuil is…

Maandag 22 maart 2021

De maandag en woensdag zijn mijn part-time dagen. Vrije dagen om even wat voor jezelf te doen. Maar vaak ook belletjes, afspraken die met de jongens te maken hebben. Vandaag ook zo’n regel dag.

Na schooltijd oudergesprek met de juf van Daan. Vanwege alle wisselingen van leerkrachten zijn de oudergesprekken in de klas van Tim nog niet gepland. En vanwege de huidige maatregelen vinden de gesprekken telefonisch plaats. Daan had vorige week al zijn rapport mee naar huis. En wat zijn we trots op hem. Het afgelopen schooljaar is anders verlopen dan normaal, maar gelukkig heeft het wat Daan betreft geen negatieve invloed gehad op zijn prestaties. Bijna in tegendeel zou ik kunnen zeggen.

De juf neemt het groeidocument met mij telefonisch door om te kijken of alles nog up to date is. In wat Daan nodig heeft en wat Daan laat zien. Daan heeft behoefte aan een rustige en prikkelarme omgeveing. Met daarbij visuele ondersteuning. In een kleine groepszetting, waarbij hij een onderdeel is van de groep.

Daan heeft individuele ondersteuning nodig, omdat hij zichzelf niet belangrijk genoeg vind. Naarmate de druk in de groep hoger wordt, doordat bijvoorbeeld de groeps grote groter word, cijfert Daan zich weg. De leerkrachten laten regelmatig weten dat hij er mag zijn. Door routine, regelmaat en rust wordt zijn eigenwaarde op peil gehouden.

Daan vind het lastig om hulp te vragen. En gaat liever een taak uit de weg, als hij denkt dat het toch niet lukt. Daan heeft wel een enorm doorzettingsvermogen. Zo is zijn grootste kracht ook meteen zijn valkuil. Hij werkt zelfstandig. Maar als hij het overzicht kwijt raakt, raakt hij in paniek. Gelukkig kunnen de leerkrachten Daan goed ‘lezen’ want deze paniek is niet goed te zien aan zijn buitenkant.

Daan blijft nog onder behandeling van de fysiotherapie. Logopedie is op dit moment op pauze gezet. Omdat daarbij de drive voor de oefeningen bij Daan er niet meer was. Ondanks dat ze een hele tijd thuis onderwijs hebben gehad, is er toch een cito toets afgenomen. Om te kijken waar ze nu staan en of er misschien dingen zijn die extra aandacht nodig hebben. Daan blijft een rekenkanjer. In vergelijking met de vorige cito toets is hij weer flink vooruit gegaan. En ook met spelling doet hij enorm zijn best. Hij maakt grote sprongen vooruit!

Wat kunnen wij dan niet meer dan TROTS op onze Daan zijn. We vertellen ook regelmatig aan hem dat we trots op hem zijn en dat we blij zijn met hem.

Daarna meteen de telefoon gepakt om de kinderarts te bellen. Voor Daan zijn we daar jaarlijks onder controle vanwege de ontwikkeling van zijn gewicht en lengte. Naar mijn idee was de laatste keer al meer dan een jaar geleden. Inderdaad, 6 januari 2019 was de laatste afspraak en er stond nog geen nieuwe gepland. Meteen de eerste maandag in de mei vakantie een afspraak gemaakt. Dat wordt even van de camping heen en weer rijden.

Daarna nog even beeldbellen met de begeleider van Triversum voor Tim. Er blijven altijd dingen spelen met Tim, zoals het niet tegen verandering kunnen en de onrust aan tafel. Maar het doel om zelfstandiger te worden is zo goed als het kan behaald. De volgende afspraak zal dan ook in het teken staan of er nog een duidelijke hulpvraag is. Of dat dit traject afgerond kan worden. Gelukkig hebben we dan nog altijd een gezinsbuddy waarop we terug kunnen vallen. En zijn wij als ouders de stabiele basis waar onze jongens altijd op kunnen bouwen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s